Hvad kan du uden større besvær gøre for at aktivere din hund?

Hvad kan du uden større besvær gøre for at aktivere din hund? af Per Arnt Rasmussen (copyright)

Når du f.eks er blevet syg og ikke kan komme ud at gå….

Når økonomien er beskeden…..

Der er opstået noget akut på arbejde, så du skal afsted igen snart

Når du bare gerne vil lave noget sjovt sammen med din hund…..

Før aktiviteterne afsløres, så læs her:

Når du går til hundetræning er de øvelser i laver, sandsynligvis skiftevis meget aktive og med fart på (sætter gang i adrenalinen), og rolige/afslappende. Der er et mønster i det, og hundeinstruktøren slutter med noget roligt og afslappende, så hund og ejer i fællesskab lander igen på jorden, så at sige.

Indimellem har du bemærket at hunden efter øvelsen måske har rystet sig (rystet adrenalinen af sig) Dermed kommer eventuel kortvarig stress (adrenalinen) ud af kroppen, og hunden kan komme videre uden at bekymre sig.

Det er vigtigt efter at ens hund har været oppe i stress, at hunden så også kommer ned i stress. Ellers sidder stressen i kroppen i dagevis bagefter. Det er hormoner, instinkter og især følelser som aktiveres.

Nu når vi så til pointen: Det samme gælder når du generelt laver noget meget aktivt/stressende med din hund derhjemme, at det skal være sjovt men ikke vare for længe, og bagefter er det tid at slappe af.

Det opnås for eksempel ved at hunden er ude af den stressende situation, at mennesket selv er rolig (træk vejret med maven), tydeligt glad for hunden og sætter sig i sofaen, hvorpå mennesket hiver sit hemmelige våben frem i form af lidt godbidder som er interessante men ikke i superkategorien lever, kød osv. Tilsæt det venlige og glade ord ”ja”, hvorpå følger lidt snusen og søgen.

Kombinationen af tyggeriet, mavesækkens arbejde og flokkens fælles afslapningsadfærd (gab gerne) sænker stressen, og roen falder over jer.

Og nu tilbage til aktiveringen, hvor vi starter med nogle næsten gratis glæder - alle testet af vores hunde:

Aftensmaden smidt ud over et ukendt areal (= det ukendte terræn gør det mere spændende for hunden at finde aftensmaden, og så tager det dobbelt så lang tid som hjemme i haven, som selvfølgelig også er fint)

Støvsugerjagt - med hundene ude af lokalet smides godbidder under reoler mv.som bagefter skal findes mens der støvsuges, dermed bliver den fælles opgave løst. Husk at beregne ekstra tid til støvsugningen. Kræver at hunden ikke er bange for støvsugeren. Vær desuden obs på ressourceforsvar ved flere hunde i flokken.

Håndklæder man kan gemme godbidder i som skal pakkes ud 

Jagt i haven - pålægsrester hænges på træer/buske til "jagt" – det udvider simpelthen hundenes univers med en ekstra dimension. Vær obs på at det er meget stresssende. 

Snusemåtte (kan man lave selv for under 100 kr) 

En gammel gummistøvle fyldes med lidt godbidder

En ko-klov (ubehandlet) eller Kong til at putte leverpostej i (hvis frossset tager det længere tid)

En papkasse med viskestykker i, blandet med godbidder - engangskrus kan også bruges istedet

Godbidder i papkasser, køkkenruller, bøtter

5 minutters tricks & øvelser vha.fri shaping

Find & hent ”Ande” (eller hvad de forskellige bamser/legetøj nu hedder) i det andet rum (en norsk Border Collie er vist oppe på at kunne finde 90 forskellige stykker legetøj)

Lidt nosework trætter rigtig meget

25-50 m udlagt spor trætter rigtig meget.

En træstub til at hoppe op på/stå med poterne på

En liggende træstamme eller en bænk til at hoppe op og balancere på (pas på at hunden ikke kommer til skade)

At kunne løbe frit på et område man må løbe frit på, giver måske 5-10X så meget bevægelse for hunden, som hvis man går en tur i snor.         

Derudover kan man selvfølgelig købe sig til aktiveringsbolde, have mindst 3 forskellige hjernespil at byde på, have softagility i haven m.v.som også er et stort hit.

Og det sidste tip: Du kan lave en lille bane ude på terrassen med f.eks 5-7 poster som I sammen tager, så har I haft en god oplevelse.

På Facebook er der en gruppe som hedder "Hundeaktivering for fattigrøve" hvor der indimellem kan ses gode ideer.

Endelig vil jeg anbefale et kig på ”Et godt hundeliv” Tanja Lørups Youtube-kanal, hvor der er mange gode ideer: http://www.youtube.com/channel/UChpxFGTfEzU4Xk7TsQrj7lQ/videos?reload=9&view=0&sort=dd&shelf_id=0

Til sidst: Pas godt på jeres hunde, de vil jer det bedste.

Er der noget man vil vide mere om, eller have uddybet, er man altid velkommen til at kontakte mig med spørgsmål om hunde.

Venlig hilsen Per Arnt Rasmussen

Facebook: Hundefamilien.dk

Seneste kommentarer

02.06 | 06:50

Jeg har kun godt at sige om Pers fjernhealing, både af mig og min kat. Per har healet på smerter, allergi og sorg. Samtidig har Per hjulpet mig med at kommunikere med min afdøde kat. Stor ros :)

06.07 | 10:40

Altid godt og brugbart at læse dine om jeres Hundefamilie. God sommer 🌞

27.06 | 07:24

Hej, jeg har selv fire hunde, og nu to i pleje i underetagen. Alle rescuehunde. Jeg arbejder selv med healing... Og akupunktur.
Den ene vovse i pleje er meget bange for mennesker, Pellelmer.

17.05 | 17:43

godt indlæg både hundesprog og menneskelig kropssprog er ret så spændende

Del siden