Pudelnyt nr.2 2020

Hvis lille hvalp er jeg?  - Overvejelser om hvalpeliv anno 2020 af Per Arnt Rasmussen (copyright)

Familien skal have hvalp!! Hurra! 😊 Eller måske skal der stå:

Familien skal have hvalp ????? Åh nej! 😉

Hvordan sørger vi så lige for at det også bliver godt for alle parter?

Lad os starte det hele omvendt med at give svaret:

Det er primært et spørgsmål om at få erhvervet sig tilstrækkelig med hundevenlig viden, det rette match hund-familie og den rette timing.

De tips og overvejelser jeg kommer med nu, havde du måske ikke lige set komme 😊 så tag det af det du synes du kan bruge, og brug det som supplement til det væld af oplysninger i alle retninger som hundeinstruktører, opdrættere, hundebøger, internet og andre hundeejere kan berige/forvirre dig med i årene der kommer 😊

Når hvalpen er 0-8 uger:

Her kan man med rette stille sig selv følgende spørgsmål som kommende hundeejer:

Kompetente hundeejere de næste 10-15 år, er det os, eller skulle vi have købt en kat??

Hvordan finder jeg den rette opdrætter?? (spørg f.eks puddelklubbens hvalpeanviser)

- OBS på at direkte køb/salg af hvalpe er forbudt på Facebook og Facebook kan lukke en gruppe pga.et enkelt opslag

Skal vi redde en hvalp fra en ”hvalpefabrik”?

Skal vi redde en hvalp fra sin nye familie nr.4?

Hvad er forskellen på at hunden er med/uden stamtavle?

Hvor er hun sød, skal hun med hjem, selvom det er lidt impulsivt?

Hvem er de opdrættere, hvis hvalpekuld vi vil vente på i årevis?

Hvilken tid på året er der mon…..

det største udbud af hvalpe? …..

de bedste muligheder for en hvalp mht.at blive socialiseret udendørs?......

det største udbud mht. hundetræning?

Har det overhovedet nogen betydning? Hvad kan man gøre…..?

Hvilken hvalp er ”den rigtige” for lige vores familie???

Er familien den rigtige for en hvalp?

Hvilken betydning har …..

arv & miljø?

antallet af hvalpe i kuldet? ….

opdrætters indsats?

Stamtavle/ikke stamtavle?

Prisen?

Farven? (kig ikke på den, kig på det indre i stedet)

Se, alt dette kunne jeg da godt skrive om, men da der ikke er én enkelt sandhed men mange sandheder (husk altid at sortere i det andre mennesker fortæller jer, uanset hvor overbevisende de måtte lyde), skal jeg da skåne jer for det, og springer bare videre til næste udviklingsfase 😊

Det er desuden en rigtig god ide at kigge i de gode bøger om hundehvalpen og om alle hundenes udviklingsfaser, så kan I bedre forstå den ny hundehvalp, der er lidt bogtips og lettilgængelige videoer sidst i artiklen 😊

Med andre ord:

Jeg formoder at I er nået til at lave en aftale mht. ny hvalp, og måske allerede har fået han/hun hjem, og vi begiver os derfor til den næste udviklingsfase 8 uger – 4½ måned, som er totalt afgørende for hundens måde at mestre livet på fremover.

Når hvalpen er 8 uger- ca.4½ måneder:

Hvalpen ankommer typisk til sit nye hjem når hvalpen er blevet 8 uger, nogen gange lidt senere, afhængig af omstændighederne og hvornår familien har kunnet få tilstrækkelig med fritid til en vellykket opstart (jeg anbefaler mindst 3-6 uger).

Det er vigtigt for en opdrætter at hvalpe og familier kombineres rigtigt, den enkelte hvalps tilgang til livet og personlighed giver opdrætteren mulighed for at se hvem der ville matche hinanden, og det kan også ske at hvalpene selv fortæller/viser hvem de vil høre sammen med gennem deres adfærd. Hvis der er mulighed for det, er det en rigtig god ide at besøge opdrætteren flere gange inden der skiftes hjem, så alle kan vænne sig til hinanden, og så hvalp og hundemor ved at det er det som vil ske.

Det kan godt være ubehageligt for en lille hvalp at opleve alle ens søskende forsvinder, for hvis der ikke også er nogen mennesker som er beregnet til MIG, hvad skal der så ske med mig? Og hundemor ser dem alle forsvinde….Og opdrætter ser dem alle forsvinde…. Og er hvalpene nu havnet hos det rigtige hjem…..

En lille ting af stor følelsesmæssig betydning for hvalpen er, hvis man i årene der kommer, opretholder kontakt til opdrætter, hundemor og nogen af hvalpens søskende og mødes med dem indimellem, f.eks på en gåtur i spændende terræn.

Hold tæt kontakt med opdrætter hvis der dukker udfordringer op som I har brug for råd om. Det kan være enkle ting som træning af renlighed, maveproblemer m.v. men indimellem er der en hvalp som kommer retur til opdrætter, for at blive omplaceret. 

I de situationer som hunde udsættes for, ligger der grundlæggende en tankegang som vedrører overlevelse, oversat til menneskesprog bliver det cirka sådan her:

Er jeg sikker? – Er det ven eller fjende? - Hvor er min flok?  - Hvem hjælper og beskytter mig?

Nogle hunde oplever desuden, selv som hvalpe, situationer med denne problemstilling:

- Hjælp! - Er det virkelig lille mig (hundehvalpen)som skal beskytte mig (og flokken) mod alt farligt?

Underforstået: Når hvalpen oplever en følelse af at mennesket ikke beskytter hvalpen nok.

Det er ikke en sjov problemstilling for en lille baby, så vær forudseende mht. hvad hvalpen skal opleve, så hvalpen bygges op af de gode oplevelser

Alle hunde har det grundlæggende med at vurdere situationer ud fra det som vedrører hundens overlevelse (den adfærd der kaldes ”fight or flight” aktiveres nemt) - er hunden grundlæggende tryg, kan tiden imidlertid bruges på andet end at bekymre sig, såsom leg og undersøgelse af verden.

Mine erfaringer peger helt klart på at rigtig mange situationer skaber vi mennesker selv (det perspektiv kendes også som ”socialkonstruktivisme”), også mange af de situationer som uforvarende går ud over hundene.

I hundetræning lærer kursisterne at det er bedre at lave de ”setups” som man ved vil lykkes, end at lave de ”setups” som ikke lykkes (f.eks kan der være for mange forstyrrelser som på det tidspunkt er mere spændende end ejer, set med hundens synspunkt). Det gælder altså også i hverdagen, ikke kun til træning!

Hunde har en masse personlige zoner omkring sig, og da jeg var hundeinstruktør satte jeg kegler op med mindst 5 m afstand mellem hundene til hundetræning, da det stod klart for mig at alt hvad der kommer inden for cirka 5-6 m afstand er en hund/hvalp tvunget til at forholde sig til.

Afstanden hjalp i høj grad kursisterne til ikke at skabe unødige konflikter for deres hunde før træningen gik i gang.Hvis ens hund er meget følsom eller har oplevet noget negativt er det nødvendigt med meget større afstand.

Vi mennesker elsker at putte ting i kasser (En del af vores hjerne har en tendens til at arkivere alting, så kræver det ikke så meget energi for hjernen at finde det frem igen), så selvom det altid er bedst at kigge på den enkelte som et enestående individ, er her hundes 7 basisfølelser (Core Emotions) sat i de "kasser" jeg lige kunne lave til denne artikel:

Negative følelser - skaber stresshormoner som sætter hunden i alarmberedskab (fight/flight), de er på langt sigt/ved vedvarende belastning af systemet skadelige for kroppen. 

Det er Panik - Sorg - Frygt - Vrede 

Skaber Noradrenalin - Adrenalin - kortisol. 

Leg - Omsorg - Lyst

Som er de positive følelser. skaber hormoner som ofte er gavnlige for krop/psyke:

Endorfiner - Opioder - oxytocin - serotonin - dopamin

Det er bl.a. nu afdøde hjerneforsker Jaak Panksepp (han forskede i affektiv neurovidenskab - ”affektiv” er noget med følelsesmæssige reaktioner, altså sammenhængen mellem følelsesmæssige reaktioner og hjernens aktivitet) og flere andre forskere, som på videnskabelig vis har studeret og målt dyrs og menneskers følelsesmæssige reaktioner i hjernen, og sammenlignet dem med hinanden.

Derudover har lige præcis hunde og mennesker rigtig meget empati tilfælles, hvilket ligeledes er målt i hjerneaktiviteten. Det er min egen antagelse at hundene i de tusindvis af år hunde og mennesker har boet sammen, har udviklet netop empatien og relationen til mennesket som en overlevelsesstrategi.

Panksepp har reelt forsket i ”emotioner”, som er mere komplekst sat sammen end ”følelser”, men for overskuelighedens skyld nøjes jeg med at nævne de ovenstående 7 basisfølelser 😊 Forhåbentlig vil Panksepp og de andres erfaringer/forsøg med dyrene føre til forbedrede forhold for dyr i det hele taget i samfundet, efterhånden som vi mennesker øger vores viden om hvordan dyrene reelt har det.

Vi man gerne vide mere om Panksepp og dyrs (hundes) følelser er der en god artikel på engelsk fra Neurosci januar 2019 af Kenneth Davies og Christian Montag: ”Selected Principles of Pankseppian Affective Neuroscience”

http://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2018.01025/full

SKIFT KASSE: Er der en situation som er ubehagelig for hunden, f.eks hvor hunden reagerer med FRYGT gælder det om at komme ud af situationen (Vigtigt: Øg afstanden) og få skiftet til de positive følelser istedet, brug f.eks lækre godbidder og glade følelser hos mennesket, så kan I skifte fokus til LYST/LEG.

I praksis kendes teknikken ovenfor fra udadreagerende hunde, hvor de reaktive hunde (såvel som de hunde man møder på gåturen) kan hjælpes af de ejere som er vidende om hvad hunden fortæller samt kan skifte mellem de forskellige kasser. Hos hunde er afstandsøgende signaler noget man virkelig skal være obs på, for så er situationen optrappet mere end det var nødvendigt. Opsøg dog kvalificeret hjælp hvis din hund er udadreagerende/ bekymret.


Karolina Westlund har lavet en god lille Ebog (pdf) om dyrs følelser her, se også sektion under denne artikel

 http://illis.se/en/wp-content/uploads/sites/2/2017/10/Meme-Week-E-book.pdf

Og kortvarig stress kan være glimrende, f.eks skifter den erfarne hundeinstruktør til hundetræning mellem øvelser som stresser hundene op og øvelser som stresser ned.

For at sænke stress er det også en god ide at give lækre godbidder, vil hunden ikke spise godbidderne, kan det sige noget om hvordan situationen opleves, ligeledes hvis hunden ryster sig efter en potentiel kritisk situation (ryster adrenalinen af sig).

Med andre ord: Sæt jer ind i hundesprog, hundes følelser & forventninger, hundes stress, hundes zoner, hundes behov, jeres hunds positive styrker og interesser, arbejd med hvordan jeres relation til jeres ven hunden opbygges og styrkes 😊

Det lyder måske lidt overvældende altsammen, man kan også speede processen op ved at gøre sådan: Opsøg kvalificeret hjælp mht. hundeadfærd, og få den viden I har brug for 😉 Er hvalpen ikke tryg i sit nye hjem ? – opsøg kvalificeret hjælp og gør det hurtigst muligt, inden selve situationen bliver for kritisk for hunden/hvalpen 😉

Hov, vi må hellere tilbage på Hvalpesporet:

Tillykke, her er din nye familie!

Hvalpen ankommer til sit nye hjem umiddelbart efter sin 8-ugersvaccine, hvilket påvirker immunforsvaret, samtidig med at hvalpen følelsesmæssigt skal forholde sig til for første gang i sit liv at have forladt sin familie, og finde overskud til at være del af en ny familie i en ukendt fremtid.

Sat på spidsen er det et spørgsmål for hvalpen om at overleve dette skift. Derfor er første mål så at skabe tryghed og tillid, at knytte følelsesmæssige bånd mellem hvalp & familie så hvalpen oplever sig holdt af og som en del af den nye flok. Med andre ord er det ikke den første uge at alle vennerne skal på besøg.

Har hvalpens tidligere opvækst været forholdsvis uproblematisk, hvalpen ikke er bekymret og man gør det godt, falder hvalpen hurtigt til, måske allerede efter en uges tid.

Er der noget man ikke er opmærksom på eller ligefrem gør forkert, eller som stresser hvalpen, fortæller hvalpen det gennem sit hundesprog og adfærd. Forstår menneskene ikke hvad hvalpen siger bliver hvalpen mere og mere hektisk i sin kommunikation i forsøget på at blive forstået.

For rigtig mange hundeejere er det en udfordring at aflæse hvalpens sprog og signaler rettidigt mht.at komme ud og besørge, man skal simpelthen være klar til at gå ud lige så snart der har været en ændring i sove-vågen-leg- skifte plads-bevægelse-mad situationerne.

Om natten lukker systemet lidt ned, så medmindre der er skabt stress hos hvalpen, bliver det muligt at få noget søvn.

Hvis der sker for meget eller omvendt for lidt omkring hvalpen, bliver hvalpen sandsynligvis hektisk og stresset, meget stressskabende er det for eksempel med boldkast og vild børneleg. Så menneskene må hjælpe hvalpen med at rationere det vilde og give plads til at slappe af. At menneskene er rolige, samt godbidder/mad er med til at reducere stress hos hunde.

Når hunden er tryg og faldet til i sit nye hjem er det rette svar, og hvor lang tid der går med at opnå dette, er individuelt.

Efter en rolig første uge hvor hvalpen er faldet til, og der er skabt tillid og tryghed, vil de fleste begynde at få en klar fornemmelse af at de selv og legetøj ikke kan erstatte hvalpens leg med jævnaldrende hunde.

BONUSINFO: Her kommer så en uventet overraskelse for menneskene idet der ikke med få dages varsel er ledige pladser hos de dygtigste hundeinstruktører, som ofte har folk på venteliste i månedsvis– tippet er at finde ud af hvem man gerne vil træne hos og henvende sig til dem i rigtig god tid inden man skal have hvalp.

Generelt er det bedre at køre efter den gode hundetræning end den nærmeste (hvis hvalpen kan tåle at køre i bil ? øøh…har I for resten spurgt opdrætter om det?) – husk at læse om instruktørens uddannelse og syn på hunde og snak med vedkommende inden I tilmelder jer

Selvom I måske ikke er vant til hunde, kan I som hvalpens ”advokater” godt spørge instruktøren om vedkommendes erfaring med hundeleg?

 - den store hundevenlige test er, hvis I spørger vedkommende om:

-  hvordan hundelegen efter træningen foregår ?

-  hvad der kendetegner god/dårlig hundeleg ?

-  lærer hundeinstruktøren jer om hundesprogets mange facetter?

Det kan afsløres her at typisk er 1-1 leg bedst at starte med, mellem 2 jævnbyrdige hunde som vil hinanden, man siger at ”den mest vigende hund” skal have lov at tage det sidste skridt (hen mod den anden), ellers skal man respektere det hunden fortæller og lade være.

ER der noget som virker ubehageligt for den ene hund i en legesituation, skal man få opløst situationen øjeblikkeligt.

Jeres hund skal altid kunne finde en sikker havn mellem jeres ben .

Bølleadfærd skal undgås/stoppes (bøller skal bare fjernes fra situationen, så de ikke får noget ud af den uønskede adfærd, ikke skældes ud)

Jeg anbefaler at hvalpemotivation indeholder kontrolleret leg bagefter.

Og der er meget mere man skal vide for at kunne hjælpe sin hund til en god start på livet….. f.eks læse om vaccination og sygdomme, holde øje med høm-høm-erne, kende de farer man kan møde i naturen og i hjemmet.

Det er en god ide at spørge opdrætter, hundeinstruktør m.fl. til råds om hundetræning og til dels adfærd, og dyrlægen om sygdom, hvorimod et opslag på Facebook giver ca.137 svar i alle retninger, som man skal have viden om hunde for at kunne sortere korrekt.

Hverken hundeinstruktør, hundetræner eller adfærdsbehandler er ”beskyttede titler” med garanti for nyeste viden om hunde, skal man lige huske på, det kan enhver kalde sig. Se på vedkommendes uddannelsesmæssige baggrund og erfaring med egne og andres hunde.

BONUSINFO: Du har til hvalpen er 4½ måned – brug tiden fornuftigt 😊

DKK (Dansk Kennel Klub) har 10 gode tips til den første tid med hvalp her:

http://www.dkk.dk/k%C3%B8b-af-hund/den-f%C3%B8rste-tid-med-hvalpen/10-tips-til-en-god-start-med-hvalpen

Der er med andre ord rigtig meget man kan gøre for at det skal blive godt for alle parter, eller modsat gøre så det ikke lykkes, og husk lige at vi alle laver fejl undervejs.

Når hvalpen er 4½ måned er personligheden principielt færdigdannet, så en ny hvalpeejer har især i den periode rigtig travlt med socialisering, miljøarbejde og håndtering. Selvfølgelig kan hvalpen/hunden lære resten af livet, det er bare smart at lægge en stor indsats i lige denne periode.

Går der 2-3-4 uger før man kommer til hvalpemotivation ” fordi træningen først starter der”, eller man er på sommerferie, eller der er Corona, ja så er der faktisk et stort potentiale man har spildt. Løsningen er – når hunden er tryg - at finde anden træning indtil da – hvalpelegestuer, legeaftaler med bedste hundeven m.v.

Det forholder sig sådan at hvis hvalpen har oplevet noget som senere hen kan forekomme negativt (ex. en indsprøjtning, klipning af negle), klarer hvalpen bedre at komme over det, hvis det er noget som er trænet positivt inden for de første 4½ måned, f.eks besøg hos dyrlægen, klipning, bad, hjemlig træning af klipning af negle gennem positiv betingning.

En stor indsats i denne periode kommer mange gange igen senere. Omvendt sker der det, at de ting vi forsømmer/overser eller gør forkert i den periode kommer igen som udfordringer i puberteten, og i værste fald som et tema resten af livet.

Flere korte tips til sidst: 

Find en god socialiseringsliste for hunde på nettet, og få gradvis trænet på det 😊 

Få lært hvalpen bidehæmning og god hundeleg -  lykkes det ikke med dette, kan det blive meget svært at finde nogen som har lyst til at være legekammerat med din hund. 

Hvalpen følger flokkens adfærd, så slap jævnligt af og få lært hvalpen også selv at slappe af 😊

Omkring 3-4 måneders alderen er der en ”ulvetime” om aftenen, den påvirkes i styrke og varighed af hvad hvalpen har oplevet de sidste par døgn, hvor meget stress der skal ud af kroppen og hvordan menneskene forholder sig, f.eks om de er forstående og omsorgsfulde over for hvalpen. Det hemmelige våben ”noget at tygge på” findes frem her, så daler stressen. En spændende tur i nyt område på dagen eller en gang hvalpemotivation dagen før kan forkorte varigheden af ”ulvetimen”, medmindre hvalpen er blevet overstimuleret. 

Få lært hvalpen at være alene hjemme (og at I altid kommer igen) – for mange hunde er det faktisk et problem at blive forladt af flokken, men det er ikke altid menneskene opdager det. 

Vær obs på at få besøgt alle kvarterets hunde mens der er ”hvalpelicens” (hold tilstrækkelig afstand, mindst 6 meter) medmindre begge hunde vil hinanden positivt, når så hvalpelicensen forsvinder når hvalpen bliver kønsmoden, er der opbygget venlige relationer i lokalområdet.

Din måde at træne på – vil vi træne eller true hund? 

Brug kun positive metoder…… 

Hvalpen har brug for anerkendelse, og at blive holdt af som det individ han/hun er. 

Jo flere sjove ting man laver med sin hund, jo bedre kontakt og samarbejde = fælles livskvalitet! 

Træn det du ønsker, i stedet for at spilde jeres tid på at skælde ud over det du ikke ønsker, og dermed ødelægge relationen. 

Brug håndtegn i træning af øvelser. 

Lær ”shaping-metoden” og byg generelt på de positive følelser – brug et glad ”Ja!” plus en super særdeles meget lugtende godbid til det der skal være præcist, mens ”dygtig” kan være fint til det der må tage lang tid. 

Grib den adfærd som hvalpen tilbyder og få noget godt ud af det (kendes fra ”free shaping”).

En glad stemme opleves positivt, hvorimod en dyb stemme kan opleves som ubehagelig for hunden.

Andre hunde: 

Udnyt ”hvalpelicensen” til at møde de hunde i lokalområdet som har lyst til at møde jer, det gør det nemmere at gå tur i området resten af livet. 

Udnyt "hvalpelicensen" til socialisering, forøg gradvis bekendtskabskredsen, det er en god ide at finde særligt gode hundevenner, hvor hunden så pludselig har 2 flokke at trives i i stedet for en (smart mht.pasning, at man hjælper hinanden).  

Det er vigtigt at møde venlige hunde af alle racer, og lege med hvalpe af alle racer da de leger forskelligt. 

Det er ikke altid en succes med fremmede hunde, så se jer godt for – det er ikke sikkert at det er hundenes behov at hilse på hinanden, slet ikke de voksne hundes behov.  

Gå altid i en bue hen til en fremmed hund, ikke direkte hen til hunden, da det i princippet er et angreb på hundesprog. 

Når hundene er i snor, har de ingen flugtmulighed og det kan gøre hundemøder kritiske hvis man ikke tænker sig om. 

En 5 m line giver en større ”flugtmulighed” set med hundens øjne end en 2 m line, samt giver mere bevægelsesfrihed. 

Flere hunde i flok: Gå IKKE hen til dem medmindre i kender dem. 

Det gælder om at hvalpen helst kun får positive oplevelser med andre hunde i opvæksten (= styrker hundens selvtillid), bliver hvalpen f.eks bidt kan det skade hvalpens holdning til andre hunde resten af livet.  

Hvad gør man så hvis det alligevel skulle ske? osv.osv.: Spørg din hundeinstruktør eller undertegnede  

Undgå for en sikkerheds skyld hunde med dårligt udviklet hundesprog, og hunde hvis ejere ikke ser ud til at være søde ved deres dyr (findes også i hundeskove), ejerens adfærd løber lige ned i hunden så at sige, og evt.frustrationer kan på den måde videregives, i uheldige tilfælde.

Iøvrigt gælder Murphy´s lov, dvs det der kan gå galt går galt = hundesnore filtres altid ind i hinanden, så bevæg dig med det for øje. 

Udstyr 

Brug sele når hvalpen er vokset lidt til, så ødelægger du ikke hundens hals ved pludselige ryk. En Y-sele er oftest bedst, afhængig af kropsbygningen. 

Alternativt nøjes med almindeligt halsbånd og lær hunden ikke at trække vha.en dygtig træner og en ihærdig indsats i en kort periode  

Brug en god solid line, ikke en flexline, så undgår du også at skære noget af fingeren eller skade den hund der vikles ind i den. 

Forsikring: 

Når I har fået hunden så skynd jer straks fra dag 1 at få hunden sygeforsikret, der er virkelig nogle forskelle man skal være obs på mht. hvornår der ydes hjælp og hvor længe. Der skal også være en ansvarsforsikring der dækker når man går til hundetræning  

Hundeskove: 

Pas på! hundeskove er ikke altid nogen god oplevelse, og slet ikke for en lille hvalp. Lad være med at tage i hundeskov, eller vent til hvalpen er faldet godt til, er bygget op af gode oplevelser, og vokset godt til (4-6 måneder), før man tager i hundeskov. Og vælg så den hundeskov hvor du har et godt overblik og på lang afstand kan se hvad/hvem der kommer imod en.  

Den bedste hundeskov er faktisk en med ingen eller kun få hunde i, helst nogen man kender. 

En hundeskov behøver der ikke være træer i, det kan også være en mark eller en sandstrand! 

Advarsel:Gå aldrig ind i en hundeskov hvor der er mange hunde i gang lige inden for, der er ofte et højt stressniveau, så en nyankommen fremmed hund (jeres hvalp) nemt kan komme tilskade, og det var jo det som skulle undgås. 

Der kommer mange gang om året eksempler på hunde som er blevet overfaldet i ovenstående situation, som altså kunne være undgået. 

Det er langt bedre at mødes med gode hundevenner et sted hvor der ikke er andre hunde. 

Bøger & links: 

En virkelig nødvendig bog mht.helbred er skrevet af Lise Bang Hansen: Giv din hund og kat et sundt liv (fås også som ebog) 

En bog som jeg godt kan lide fordi den også fortæller om hundesprog på en let tilgængelig måde, er denne som kun kan købes på nettet:

Hvalpebogen af Stinne Nørholm Elgaard (www.hvalpebog.dk

Andre hvalpebøger:

Træn din hvalp af Christina Ingerslev (2004)

Lone Greva: Hvalpen (2006) 

Ulla Rønnow: Tillykke med hvalpen! (2013). 

Der er også andre bøger om hvalpe som er delvist brugbare, men hvor noget af indholdet er forældet, det kan være svært at sortere i, jeg skal derfor nøjes med lige at nævne ovenstående. 

Links: 

Dansk Kennel Klub (DKK) har på sin Youtubekanal 5 små film om hundesprog: http://www.youtube.com/watch?v=3xw7DZk6-Q4

Det er ikke helt korrekt alt hvad de viser om hundesproget, men det er det bedste videomateriale vi har på dansk og lettilgængeligt.

Dansk Kennel Klub (DKK) har udgivet en rigtig god dvd med Liselotte Christensen  "kørekort til hund"som viser hvordan vi lærer hunden de basale øvelser - den kan ses gratis på nettet her: http://www.dkk.dk/side.asp?ID=1587

 Særligt godt er det at DKK har lavet 9 små film "Skyd ikke hunden" https://www.youtube.com/watch?v=XLA9TvE3RA8 med Liselotte Christensen om forskellige hundeproblermer og hvad man kan gøre ved dem, se dem på nettet eller køb dvd-en! Og få en glad hund:)

Til sidst: Pas godt på jeres hunde, de vil jer det bedste.Er der noget man vil vide mere om, eller have uddybet, er man altid velkommen til at kontakte mig med spørgsmål om hunde.
Venlig hilsen
Per Arnt Rasmussen www.hundefamilien.dk

Kommentarer

Sanne Foxmar

Meget brugbart og forståeligt sprog.

Bedste hundehilsner

Sanne Foxmar

04.01.2021 21:11

Seneste kommentarer

02.06 | 06:50

Jeg har kun godt at sige om Pers fjernhealing, både af mig og min kat. Per har healet på smerter, allergi og sorg. Samtidig har Per hjulpet mig med at kommunikere med min afdøde kat. Stor ros :)

06.07 | 10:40

Altid godt og brugbart at læse dine om jeres Hundefamilie. God sommer 🌞

27.06 | 07:24

Hej, jeg har selv fire hunde, og nu to i pleje i underetagen. Alle rescuehunde. Jeg arbejder selv med healing... Og akupunktur.
Den ene vovse i pleje er meget bange for mennesker, Pellelmer.

17.05 | 17:43

godt indlæg både hundesprog og menneskelig kropssprog er ret så spændende

Del siden