Freddy Worm Christiansen - den rare ulvemand!

Opdatering 29/8 2020: Biologen, forfatteren og ikke mindst ulveforskeren Freddy Worm Christensen (født 1943) døde desværre 2.december 2019, han sov stille ind i sit hjem på Læsø. Efter et langt liv med ulve og hunde, udgav han i 2007 sit livsværk bogen  "Hundes og ulves adfærd - ny indsigt i aggressivitet, lederskab og signaler" - et vigtigt bidrag (efter min mening overset i resten af verden, bortset fra Sverige) til vores forståelse af hunde og ulves adfærd. I 2020 kan bogen kun købes som ebog, her hos Forlaget Trofast https://www.tro-fast.dk/butikken/509-e_boeger/10278-hundes_og_ulves_adfaerd_e_bog/

Vi starter lige med et indslag fra DRTV i 1980, hvor Poul Thomsen besøger Freddy & Britta & ulven Uni, et indslag som i 2018 blev bragt i denne fine ulve-tema-artikel på DR af Thomas Prakash http://www.dr.dk/nyheder/indland/gensyn-dus-med-dyrene-besoegte-boernefamilie-med-ulve-som-kaeledyr

Engang for længe siden - i november 2008 var vi til foredrag i Skallebølle-centret om aggression og adfærd hos hunde & ulve med Freddy Worm Christiansen, det var aldeles fremragende! Per beretter:


Pia Grisell & DCH Vestfyn/Vissenbjerg Hundeskole havde arrangeret et godt hundeforedrag med bogsalg fra Danmarks bedste hundeforlag, Forlaget Trofast https://www.tro-fast.dk/

Freddy er en stille, og rolig mand, og det er tydeligt at han virkelig holder af hunde & ulve, og indholdet af det han fortalte, var også det rene guld!
Freddy & hans kone Britta Rothausen har tidligere haft ulve i rigtig mange år på Lolland i Lungholm Ulvepark og Egholm Ulvecenter, og studeret deres ulves adfærd, og da de er biologer har det været særdeles godt underbygget videnskabeligt set!
Hunde har de stadigvæk, Alaskan Malemute, det er jo nogle store hunde:)
Vi startede med en lille reportage om "Familieulven": Deres første ulv hed Samson, men den mest unikke ulv gennem årene hed Uni og klarede sig fint til hundeprøver , på ture i omegnen m.v.Freddy havde lidt film med Uni og hundetræningen, så vi selv kunne se det!Det var lidt overraskende for undertegnede at høre og observere at de andre hunde bare opfattede ulven som en hund som de kommunikerede fint med.

Freddy bibragte tilhørerne indsigt i bl.a. hvad det er Victoria Stilwell http://positively.com/ egentlig foretager sig på TV i "Det er mig eller hunden"; med viden om Freddys teorier om ejerskabszoner m.v. og hundesprog, kan vi faktisk på samme måde som fru Stillwell redde mange hunde med problemer, som i virkeligheden skyldes manglende viden hos ejerne.....

Note: Jeg har selv læst hans bog " Hundes & ulves adfærd" fra ende til anden, og det var noget af et arbejde at komme gennem den, men den er superduper med megen vægt på evidens.I 2019 blev hans arbejde inddraget i min artikel om "Hvad ved vi om hundesprog i 2019" - se Hundefamiliens hjemmeside eller Pudelnyt nr.1 2019.

Freddy omtalte en hjerneforsker og to andre ulveforskere som han har noget at gøre med indimellem i jagten på sandheden.... Runar Næss fra Norge som vi jo har hørt om, og Hanne Hjelmer Jørgensen. Freddy var måske ikke helt enig med Turid Rugass (se min artikel om "Da Turid Rugass kom til Fyn") i hendes tolkninger af hunde og ulves dæmpende signaler, da han efterlyser videnskabelig empirisk konsistens (mine ord)!
Han har ret i at det videnskabeligt set ikke er så underbygget som ulvestudierne og at en del af Sandheden stadig er derude et sted..... kendskabet til hundens sprog udvides i hvert fald hele tiden:) Man kan også sige hvem definerer sandheden/den videnskabelige sandhed?   

Siden dette fordrag er Danmark i stigende grad blevet af interessse for omstrejfende ulve, og vi har i øjeblikket ganske få ulve i Jylland.

I 2011 mødte vi Freddy til kæledyrsmesse i Fredericia, hvor han kunne fortælle dels at hans arbejde i forbindelse med samarbejdet med Kerstin Malm ville blevet oversat til svensk, dels at han arbejder på en bog nr.2 om ulve, og det glæder vi os til!

Her er en udmærket anmeldelse af hans svenske seminar i 2011 forbindelse med  den svenske udgave af bogen: http://dogma.nu/artiklar/myter-och-fakta-om-hundars-och-vargars-beteende/

I Sverige er der gennem de senre år opstået en politisk strid mellem hundeforkæmpere og modstandere mht.om ulven skal udryddes eller bevares, det ser ud til at ulvebestanden kan reduceres uden at udrydde ulvene helt. I 2009 havde de ca. 200 vilde ulve i Sverige.

I 2016 kom ulveforskeren Dave Mech til Odense, se artiklen om ham her på hjemmesiden.

Opdatering 2020: Ulvefolkene Runar Næss/Julian Brossé, Freddy Worm Kristiansen, David Mech m.fl. er måske ikke 100 % enige om hvorvidt der eksisterer en "Gammaulv" i en ulvefolk, og andre detaljer, men de yder hver især et godt bidrag til at øge vores viden om ulve - og hundes liv!

Derved er der også en chance for at ulven som race ikke udryddes helt.

Freddy Worm Christiansen holder foredrag om hunde og ulves adfærd i Sverige 2011. Billede lånt fra/Læs mere her: http://dogma.nu/artiklar/myter-och-fakta-om-hundars-och-vargars-beteende/

Freddy Worm Christiansen holder foredrag om hunde og ulves adfærd i Sverige 2011. Billede lånt fra/Læs mere her: http://dogma.nu/artiklar/myter-och-fakta-om-hundars-och-vargars-beteende/

Seneste kommentarer

02.06 | 06:50

Jeg har kun godt at sige om Pers fjernhealing, både af mig og min kat. Per har healet på smerter, allergi og sorg. Samtidig har Per hjulpet mig med at kommunikere med min afdøde kat. Stor ros :)

06.07 | 10:40

Altid godt og brugbart at læse dine om jeres Hundefamilie. God sommer 🌞

27.06 | 07:24

Hej, jeg har selv fire hunde, og nu to i pleje i underetagen. Alle rescuehunde. Jeg arbejder selv med healing... Og akupunktur.
Den ene vovse i pleje er meget bange for mennesker, Pellelmer.

17.05 | 17:43

godt indlæg både hundesprog og menneskelig kropssprog er ret så spændende

Del siden