Hundes følelser

Ginger juni 2017. Hun har det tydeligvis godt efter behandling hos Klinik Jylov http://www.klinik-jylov.dk/

Ginger juni 2017. Hun har det tydeligvis godt efter behandling hos Klinik Jylov http://www.klinik-jylov.dk/

Opdatering 22/3 2019

Så er der nyt om hundes følelser fra Ungarn, denne gang med fokus på hund-menneskerelationen i forbindelse med hundenes evt.angst/bekymring i forbindelse med at mennesket forlader hjemmet.Læs her : http://www.elte.hu/en/content/secure-owners-calm-dogs.t.984?fbclid=IwAR3BAA622I4IXdL7DZx3pBIYrqQozVtNQhrigvx9kflz3Pek49HG1hBV5ZA

Opdatering 25/12 2018

Per B.Jensen fra Sverige har deltaget i en række udsendelser om dyrs følelser, der e rlinks til det hele her: http://perjensen.se/mediaklipp/

Opdatering 25/6 2018

Karolina Westlund har lavet en gratis ebog om dyrenes følelser, meget interessant, se den her:

❤💔🤒🙂🤪😥💔❤ ❤❤  Denne side er under konstruktion :)

I 2012 underskrev en række førende videnskabsmænd/forskere den såkaldte Cambridge erklæring, hvor man anerkendte at dyr har følelser, i langt højere grad end man tidligere har troet. Det gælder selvfølgelig også hunde, produktionsdyr, forsøgsdyr m.v.

I 2014 kom bogen "De  kloge dyr - om følelser, tanker, adfærd og behov" " af Winnie Stubkjær Lauersen, hvor utallige eksempler på dyrekommunikation - altså kommunikation mellem dyr og mennesker med særligt udviklede evner, blev refereret med vidner påført.Dermed blev dyrs følelser for første gang på dansk anerkendt og dokumenteret ud fra en spirituel indgangsvinkel.Kendskabet til dyrenes følelser er gammel viden inden for det spirituelle område, kendes f.eks fra shamanismen og indianerne. På De kloge dyrs hjemmeside er der flere beretninger her: http://deklogedyr.dk/beretninger/

Den naturvidenskabelige verden er nu efterhånden også nåët frem til at der er evidens for at dyr - inkl.hunde - har følelser og at den følelsmæssige aktivitet kan måles i hjernen.

Imidlertid har der aldrig været mange penge i at forske i hunde, så det er faktisk rimeligt nyt område at vi er begyndt at få resultater fra.

Fra forskellige kilder (som jeg skal få fundet frem og krediteret her, med tiden) kan jeg oplyse flg.: Hunde har præcis de samme basis følelser som mennesker, det er blevet undersøgt vha forsøg med CT-scanner og forskellige andre forsøg de sidste år.

Faktisk har man gennem forsøg observeret disse følelser hos rigtig mange dyr, også de dyr som vi holder som produktionsdyr.

Det er målt i et CT-scanner forsøg at hunde har mere aktivitet et bestemt sted i hjernen præcis som menneskene i et tilsvarende forsøg (det var enten Amygdala eller Pinealkirtlen eller frontallapperne, jeg skal få fundet ud af det men har ikke forstand på anatomien:) ) hvilket ikke gjaldt de øvrige dyr som var med i undersøgelserne.Hvilket hænger godt sammen med at hundene er så tilpasset menneskenes følelser gennem mange år, at de faktisk aflæser os øjeblikkeligt (ansigtsudtrykkene i højre siden af hovedet siger de evidenssøgende), for at tilpasse deres adfærd derefter.

Hvis vi skal være rigtig sjove i forhold til evidens, så har hundene i et CT-scannerforsøg formået at reagere "for tidligt" på de billeder de skulle reagere på (dvs den følelsesmæssige aktivitet målt i hjernen). De reagerede en brøkdel af et sekund INDEN de pågældende følelses-fremprovokerende billeder - blev valgt og vist i CT-scanneren, billederne blev selvfølgelig vist ud fra en tilfældig computerbaseret rækkefølge. Det samme har man observeret ved tilsvarende forsøg med mennesker.

Der er en tæt sammenhæng mellem følelser-hormoner og stress.

De hunde som vi holder som kæledyr er som udgangspunkt sociale rovdyr ekstremt tilpasset menneskene gennem tusindvis af år.Verdens bedste " hundepsykolog "Anders Hallgren har i mange år beskæftiget sig med hunde og stress, og senest opdaget at en meget stor del af hundes stress har vi mennesker skabt - den såkaldte sociale stress som overbelaster hundenes system - læs hans bog "Nøglen til lykke - at modvirke social stress hos hunde" fra 2016, evt. se mere om stress i menuen tv om Hunde og stress.

Der er nogen mennesker som beskæftiger sig videnskabeligt med dyrs følelser, Dr.Jaak Panksepps studier af The 7 Core Emtions er epokegørende.

Hans bøger kan lånes på biblioteket, og der er stadig Facebookgrupper hvor man diskuterer hans undersøgelser som bringer neuropsykologien langt fremad, ikke kun hos dyrene.

Jeg må tilstå at selvom jeg har lånt hans bøger har jeg ikke læst dem endnu, da de er hmm hmm meget tykke og i videnskabeligt sprog på engelsk.

Til et offentligt foredrag med Bettina Sabinsky på Fyn juni 2017 arrangeret af DKK Kreds 3/DKK Kreds 3 Faaborg oplyste Bettina flg. videnskabelige fakta, som her er blevet suppleret med Smileys af mig.

De 7 basisfølelser hos hunde (og en række andre dyr som man har testet)er disse:

At søge efter.....

Leg 🙂 Omsorg 🙂 Lyst 🙂

Panik   Sorg   Frygt   Vrede

De følelser som er positive markeret med 🙂skaber hormoner som er gavnlige for krop/psyke

Det er endorfiner,
 opioder, oxytocin, serotonin, dopamin.

De følelser som er negative markeret med skaber stresshormoner som sætter hunden i alarmberedskab, de er skadelige for krop/psyke på langt sigt/ved vedvarende belastning af systemet.

Det er noradrenalin, adrenalin,kortisol.

---------------------------------------------------------------------------

Bettina Sabinsky - dvs.Dogwise  http://www.dogwise.dk/ - afholdt i marts 2017 et seminar med etologen Karolina Westlund om emnet The 7 Core Emotions : http://www.dogwise.dk/jeg-tilbyder/weekendseminarer/karolina-westlund/

Karolinas viden er bl.a. baseret på Dr.Jaak Panksepps studier af The 7 Core Emtions, og så vidt jeg ved var det første gang at denne viden om dyr blev offentligt tilgængelig som foredrag i Danmark.

Karolina arbejder med dyrevelfærd, miljøberigelse, foredrag og har sin egen spændende hjemmeside: http://illis.se/

Her holder Karolina et Webinar om emnet: https://www.youtube.com/watch?v=HKqp3KGBkMI

Bettina Sabinsky beskæftiger sig i særdeleshed med hunde med forskellige problemer og er den eneste certificerede BAT-træner i Danmark så vidt jeg ved (Læs mere om BAT i menuen tv - se under "hund møder hund").

Bettina afholder hvert år spændende hundeseminarer som er værd at holde øje med, enten med hende selv eller med andre gæstelærere, f.eks har Grisha Stewart & Turid Rugaas også været forbi 🙂

Supplerende læsning om empati:

Douglas F.Watt, Jaak Panksepp:Psychology and neurobiology of empathy.

Seneste kommentarer

02.06 | 06:50

Jeg har kun godt at sige om Pers fjernhealing, både af mig og min kat. Per har healet på smerter, allergi og sorg. Samtidig har Per hjulpet mig med at kommunikere med min afdøde kat. Stor ros :)

06.07 | 10:40

Altid godt og brugbart at læse dine om jeres Hundefamilie. God sommer 🌞

27.06 | 07:24

Hej, jeg har selv fire hunde, og nu to i pleje i underetagen. Alle rescuehunde. Jeg arbejder selv med healing... Og akupunktur.
Den ene vovse i pleje er meget bange for mennesker, Pellelmer.

17.05 | 17:43

godt indlæg både hundesprog og menneskelig kropssprog er ret så spændende

Del siden