Pudelnyt nr.3 2019

Hunde og fyrværkeri Af Per Arnt Rasmussen (Copyright)

Det følgende er nogle overvejelser om hvad vi kan gøre for at hjælpe vores bedste ven i Nytårsperioden – hvor fyrværkeri oftest skydes af i ugerne 51 til og med uge 1.

Det der virkelig kan gøre en forskel for hundene er, hvis menneskene har gjort sig overvejelser omkring:

Hvordan klarer vi Nytåret sammen?

Hvad skal min hund opleve?

Hvad er min plan?

Hvordan vil oplevelserne påvirke min hund resten af livet?

Formentlig vil der være brugbare fif i det følgende, så tag det du kan bruge 😊 

Hundens ”system” overbelastes nemt

Nytåret er for mange hunde en meget ubehagelig oplevelse, en menneskeskabt situation som ligger langt væk det der kan ske i naturen, bortset fra katastrofer som lynnedslag, vulkanudbrud osv.

Når hundene (og alle andre dyr) udsættes for fyrværkeri, er der gode chancer for at mange af hundene oplever det som at de er  i livsfare, der kommer en tilsyneladende uendelig række af overvældende lysglimt og brag som de fra naturens side ikke er ”programmeret” til at kunne tackle mentalt og følelsesmæssigt.

Når de overvældes af disse indtryk, er der rigtig mange af dem som bliver angst, nogen flygter hvis de kan, og andre gemmer sig skræmte, mens de håber at deres mennesker kan redde dem.

Vi er derfor nødt til enten at holde hundene væk fra situationen, eller sikre dem beskyttelse indendørs når der skydes fyrværkeri af, så oplevelsen af frygt/angst minimeres.

Der løber hvert år omkring 30 hunde væk i årets sidste uger i Danmark, i forbindelse med fyrværkeri, hvilket man desværre selv kan se om lidt, når de mange Facebook-efterlysninger fra fortvivlede hundeejere dukker op…. 

Hvad fortæller din hund dig?

Hold ekstra øje med hvad din hund fortæller dig, med sine dæmpende og afstandsøgende signaler, set i sammenhæng med situationen.

Når hunden f.eks ryster sig som respons på noget, kan det være for ”at ryste adrenalinen af sig ” fra oplevelsen af noget mere eller mindre ubehageligt, så skal man være obs på hvad der foregår, og hvad man vil gøre ved det.

Det kan skyldes alt lige fra ”naboens kat har været her” til ”livsfare”.

Forekomsten af det mere sjældne set ”whale-eye” indikerer at der er noget som absolut ikke er rart.

Et anspændt kropssprog, et bange kropssprog og en optrapning i kommunikationen med mennesket for at blive forstået (f.eks begynder at hoppe op = red mig! ), kan også forekomme. Nogen hunde fortæller ejer hvordan de har det, ved decideret at forsøge at løbe hjem/stikke af.

Hvis der fyres fyrværkeri af, kan det medføre at hunden bliver bange, flygter, gemmer sig, bliver destruktiv og ødelægger ting, bliver hyperaktiv, stresset, ryster af frygt, hyler, gøer frygtsomt, hyperventilerer, hjertet hamrer afsted, pulsen stiger, tisser af frygt, går i chok (kan være livsfarligt) m.v.

Viser hunden tegn på at gå i chok, er det om at handle hurtigt og kontakte dyrlægen, endnu bedre er det dog at være forberedt på hvad man stiller op.

Ubehagelige oplevelser giver negativ stress-reaktioner hos hunden, stressen sidder typisk i kroppen 3-4 dage, men kan blive siddende meget længere og udvikle sig til langtidsstress, som i ugevis påvirker immunforsvaret - og selve erindringen om det ubehagelige lagres i krop og sind.

Er der tale om en særlig ubehagelig oplevelse, og en følsom hund, kan oplevelsen påvirke hunden i langt større grad og længere tid end man måske troede, for nogen hunde resten af livet.

Hunde lærer blandt andet gennem associering, og der er derfor risiko for at den nye dårlige erfaring overføres til andre nye situationer som hunden kan blive angst for. 

Jeg ved det godt, selvfølgelig er ikke alle hunde bange omkring Nytåret, og det skal man glæde sig over, samtidig med at intet skal tages for givet, da en dårlig oplevelse kan ændre alt.

Hvad påvirker hundens oplevelse af Nytår?:

Alt hvad hvalpe oplever frem til ca.4½ måned er afgørende for resten af livet, hvordan man tackler livets udfordringer.

Hvis de oplevelser hunden udsættes for inden denne periode er positive, bliver det lettere for hunden at komme sig over det senere hen hvis oplevelsen pludselig bliver en smule negativ, f.eks dyrlægebesøg og lyde/glimt af nytårsfyrværkeri kan med fordel trænes i denne periode. Dertil kommer arv og miljø, den enkelte hunds personlighed og mestringsstrategierne i de konkrete situationer hos hund og hundens menneske.

Unghunde har en længere periode, hvor de er mere angste og usikre end tidligere, der skal ejer særligt beskytte dem mod det de nu tror er farligt, og gennem gradvis tilvænning på hundens præmisser lære hunden at det ikke er farligt. 

De gamle hunde bliver undertiden lidt døve med alderen, det kan gøre en hund ligeglad (med lyden af skyderiet) som hunden tidligere har været bange for, på den måde kan det faktisk medføre øget livskvalitet omkring Nytår 😊

Det er både brag/skud/larm og lysglimt hundene reagerer på, samt menneskenes adfærd. Så har man trænet Nytår med lyd-cd uden lysglimt, så er der stadig noget som mangler (brug tv/PC-en).

Hundene reagerer forskelligt på at det brager løs, nogen hunde er nogenlunde ligeglade mens andre bliver panisk angst, der er ikke lavet evidensbaseret statistik på hvor mange procent som bliver bange/ikke bange. Der er forskelle på reaktionen hos racerne (nogen stresser nemmere op end andre) og hos individet.

Hundens hidtidige erfaringer, samt relationen til familien (ejer), herunder om hunden stoler på at vedkommende kan beskytte hunden, om der er en flugtvej ud af situationen, samt menneskets adfærd i de kritiske situationer, spiller også ind på hundens handlemuligheder.

Vores følelser og forventninger løber lige ned i hunden, som meget tilpasser sin adfærd efter os, det sker faktisk øjeblikkeligt. Ligeledes påvirker ændringer i flokken hunden øjeblikkeligt (ex. hvis menneskemor er på arbejde Nytårsaften, så er flokken ikke samlet = giver øget grund til bekymring synes hunden)

Hvis hunden ikke er bange for fyrværkeri men ejer er, eller ejer er ude af stand til at tage vare på flokken i situationen (er måske beruset), skaber vi en situation for hunden som måske overstiger hundens kompetencer og hvad der er godt for hunden.

Hvordan hunde efterfølgende associerer dårlige oplevelser, kan vi ikke være sikre på, men hunden kan finde på at overføre erfaringerne til lignende situationer, og så har man skabt grobund for en uheldig udvikling fremover.

Løsningen er: Selv at være forberedt på hvad der kan ske, være i god balance og beskytte hunden som man i øvrigt har kørt træt i løbet af dagen med forskellige udfordringer. Vi mennesker har stor indflydelse på hvad hunden udsættes for, hvilken ramme vi sætter for erfaringerne med Nytår, hvor ro og tryghed er det vi kan tilstræbe.

Nytårsaften med flere hunde?

En flok voksne rolige hunde som kender hinanden, og som man er sikker på ikke er bange for Nytår, kan hjælpe en hvalp/unghund til at klare Nytårsaften.

Har man en rolig og signifikant hund i flokken (som er ligeglad med fyrværkeri) som de andre stoler på klarer ærterne, frigør det de andre hunde for ansvaret med at bekymre sig om alting, og de kan bedre slappe af.

Hvis ejerne er rolige og har beskyttet hundene på forskellig vis (som hundene forventer), har kørt hundene trætte mentalt, og skærmer dem mod det værste, kan bekymringen imidlertid modvirkes så det ikke udvikler sig i uønsket retning.

Hundene i flokken har forventninger om at skulle opføre sig solidarisk og fordeler deres opgaver/roller i situationen, dvs. hvis den ene hund har et problem, kan flere hunde pludselig begynde at blive bekymrede og meget alarmerende, og stemningen køres op.

Hvis man skaber en ny situation ved at bringe nogle hunde sammen som ikke kender hinanden godt Nytårsaften, hvor deres kemi måske ikke er optimal, er der risiko for at øge stressfaktoren generelt, og ejerne udfordres mht.at sænke eller øge stressen og få hundene til at fokusere på noget andet end det hundene oplever som kritisk.

Hundene får ligeledes øget deres problemer hvis menneskene ikke aflæser og reagerer hundevenligt på hundenes signaler og ønsker,

Har man ført en bange og en ikke-bange hund sammen, har man måske nu fået to bange hunde i stedet for en, afhængig af hvordan man har grebet det an….

Hvad kan man så gøre?

Forebyggende:

Hold Jul & Nytår langt væk fra skyderi og lysglimt, nogle campingpladser tilbyder det endda til hundeejere, eller lej et sommerhus. Det er et rigtig godt råd. Imidlertid er der tilsvarende mennesker som vælger at tage de samme steder hen for at feste og fejre Nytåret.

Bor man imidlertid inde i byen og ikke tager væk, så hunden oplever Nytåret, må man få det bedste ud af den situation. 

Allerede som hvalp er det en god ide med lydcd/dvd-er med Nytårsbrag & lysglimt, eller find det hele på Youtube. Man starter så med lav lydstyrke og over en længere periode kan belastningen gradvis øges i langsomt tempo. Er hunden ældre kan man også træne det, det tager bare tid. 

Hvis din hund har lært ikke at være bange for skud som hvalp er det en god ting, men du skal ikke forvente at der er en automatisk kobling til at associere det med brag og glimt Nytårsaften.

Adaptil (feromoner) i stikkontakten, eller brug af Zylkene (udvundet af råmælk, har en beroligende effekt) – startes op 1-2 måneder før Nytår) har vi selv afprøvet for mange år siden, men det er ikke alle hunde det har en effekt på. 

På aftenen:

Skal hunden møde Nytåret er der forskellige ting man kan gøre, vi har selv gode erfaringer med flg.: 

Det gælder om at holde hunden nede i stress så meget som muligt selve Nytårsaften.

Hunden køres træt på dagen vha.en måske 1½ times tur i snuseområde om formiddagen i et fredeligt område, måske leg sammen med gode hundevenner hvis der er tilstrækkeligt indhegnet.

Der rulles gardiner ned så lysglimtene ikke kan trænge ind, vi dækker helt til i stuen hvor vi er samlet.

Der spilles høj, men ikke stressende musik.

Menneskene er rolige og i forvejen kendte for hundene.

”Hulen” er klar - et sted hvor hunden er tryg og hvor der er er fred og ro, det kan f.eks være under sengen, i et åbent stofbur, på toilettet hvis der ikke er så meget vindue, eller andre steder.

Hunden skal have sine mennesker lige i nærheden, og ikke lukkes væk bag en lukket dør (en lukket dør opleves af hunde som en straf/isolation). Et komposthegn er et bedre valg hvis det er for at skærme hunden. Såfremt hunden selv går væk for at være for sig selv i sin hule, er det selvvalgt og ikke en udelukkelse fra flokken – men husk jævnligt at holde øje med hundens velbefindende.

Vi forlader som udgangspunkt ikke vores hunde Nytårsaften

Det er en rigtig god ide ikke at gøre situationen mere utryg ved at forlade sin hund/hunde Nytårsaften.

Vi har en stabil hundeflok på 3 hunde, dvs bringer ikke nye ukendte hunde ind i flokken den aften - og hurra, efter kl.2 aftager skyderiet, så kan hundene tisse i haven igen når vi går ud sammen.

Adaptil i stikkontakten/ i halsbåndet? Adaptil er hundemors feromoner, kunstigt frembragt. Vi er efter mange års brug af ”Adaptil” omkring Nytår, kommet i tvivl om hvorvidt det stresser hundene mere end det gavner, at der ”lugter af en morhund, uden at der reelt er en morhund”. Hvilket Winnie Stubkjær Lauersen (Winnie kan kommunikere med dyr) også har gjort opmærksom på i sine skriverier.

Så det er vi holdt op med at bruge for mange år siden, og den ekstra følsomme af hundene har dermed fået det mindre at skulle forholde sig til Nytårsaften. At det kan virke godt for andres hunde, kan sagtens være.

Formiddag/eftermiddag:

Gåtur i spændende omgivelser på hundens præmisser (husk lang line).

Rigtig godt er det at bruge hundens primære sans – lugtesansen:

Et begynderspor med skinketern f.eks som lægges ud på 25-30 m i ukendt område det trætter meget

Et kødben om eftermiddagen kræver megen energi at fortære = trætter hunden både som beskæftigelse og bagefter (husk timingen, hvis nu hunden skal kaste op senere så det ikke sker midt i fyrværkeriet)

Kognitive opgaver kører også hunden træt, f.eks små øvelser hvor hunden skal tænke sig om – f.eks 100 tricks med en papkasse, hjælpe far med støvsugning m.v.

Husk at lade hunden besørge inden kl.18. 😊

Reiki-musik (healings-musik) er generelt godt, men måske ikke så underholdende Nytårsaften.

Healing kan bruges til at lave et ”trygt område”, et ”safespot”, hvis der er brug for det, og man kan heale.

Vores hunde tilbringer generelt aftenen i sofaen/ved spisebordet sammen med menneskene.

Andres erfaringer, som måske kan hjælpe - vi har ikke selv benyttet os af det.

”Thundershirt” beroliger nogen hunde men ikke alle, det ser ud til at Thundershirt er gavnligt for bekymrede hunde i mange situationer.

Princippet fra Thundershirt kendes fra kugledyner/veste til sensitive børn med forskellige udfordringer i livet.

Efter artiklen blev skrevet er jeg blevet opmærksom på at et par hundevenner bruger farvede Philips Hue lyspærer og app'en "Hue Fireworks" eller "Hue Christmas", og dermed får skabt et setup med både lyde og lysglimt. Det ser umiddelbart ud til at være en rigtig god måde at træne Nytår på, såfremt man går gradvis frem.

Det kan ses på Youtube ved at klikke her(åbner i nyt vindue)

Er Facebook-råd er en T-shirt-wrap, dvs.en t-shirt om hundens krop efter samme tankegang som thundershirt, at trykket på huden ændrer hundens fokus. I USA opfattes ”Tellington Ttouch Body Wrap” som noget positivt af bl.a.Grisha Stewart, jeg er selv usikker på hvad hundene synes om det.

Det andet typiske Facebook-råd er Nan 1 modermælkserstatning MEN der er laktose i Nan 1, så ikke rart for hunden at få det skidt i maven oveni. Det er et forsøg på et quick-fix istedet for 1 måned med Zylkene - men brug Zylkene istedet.

Så er der Kalm (aminosyrer og mælkepeptid, med beroligende effekt).

Homøopatiske midler f.eks ”Bachs Rescue Kit”, som ikke fratager hunden evnen til at reagere, man kan overveje det hvis hunden er angst.

Nyere medicin: Sileo (hæmmer de centre i hjernen der registrerer lyde uden at dope hunden, gel virker på 30 min, receptpligtig fra dyrlægen)

Mozart-effekten (klassisk Mozart-musik - søg på ”Mozart for babies” på Youtube).

Hundepension på landet hvor hunden i forvejen er tryg ved at komme.

Hjernegymnastik (ex.lækre godbidder pakkes ind i klæde som skal bindes op af hunden (ide fra Merete Børgart Olesens video om Hunde & Nytår).

Besøg i hundesvømmehal på dagen eller dagen før, trætter.

Høreværn til hunde, som dem politiet bruger.

Zoneterapi/akupressur: Der er nogle angst- og smertedækkende punkter, som faktisk kan hjælpe hunden, hvis man har lært dem.

Healing – til forløsning af chok/traume eller til at skabe et sikkert område.

Rådgivning om hundeadfærd, hellere før end efter

Ofte forekommende fejl af hundeejere: 

Hunden får ikke brugt sin energi i løbet af dagen = meget aktiv og opmærksom.

Hunden får et rigtigt kødben på et forkert tidspunkt, hvor hunden efterfølgende får dårlig mave og skal ud mens skyderiet er værst.

Hunden forlades af sin flok i en ukendt hundepension.

Menneskene (ejer) aflæser ikke hundens signaler og forværrer derfor hundens oplevelse af situationen (nul beskyttelse).

Menneskene (ejer) har inviteret 30 gæster som holder fest i hjemmet (dvs. i hundens primære zoner), som skulle være et trygt område.

Ejer får noget medicin hos dyrlægen som bedøver hunden så meget at hunden ikke kan reagere på de ubehagelige lyde/brag (men hunden opfatter dem alligevel = øger angst).

Hund puttes i bur (fjerner ikke evt. angst, efterlader hunden væk fra flokken, særdeles traumatisk).

Mennesket(ejer) forlader hunden = Meget utrygt.

Hund tages med ud i fyrværkeri-miljøet af beruset ejer.

Menneskene er uopmærksomme på gåturen (er nok på Facebook), en gæst kommer til at åbne husets dør eller hunden finder et hul i hækken = hunden stikker af ved bulder og brag og lysglimt, er andre muligheder….

Til sidst:

Det gælder om hvis hunden er på vej mod at få en dårlig oplevelse eller er bange, at stoppe ulykken (f.eks øge afstanden til det farlige, fjerne udsyn til glimt/lyde m.v.), samt få skiftet situationen fra fokus på ”Pas på fare!” til fokus på ”Omsorg”, evt. ”Vi leger” (ikke stress-lege) set fra hundens synsvinkel. OG selv bevare roen.

Forlad aldrig din hund Nytårsaften, og hav snor på når i lufter.

Hegnet i hundeskoven/haven er i øvrigt ikke så højt som man troede, når ens hund bliver bange.

Husk på ture – sidder linen fast om håndleddet?

Hvor er hunden nu lige, når døren åbnes/når der kommer gæster?

Husk det kinesiske Nytår sidst i januar samt Ramadan & andre festlige lejligheder fejres også med fyrværkeri, som I pludselig møder i det nye år.

Andre tips:

Der er andre som har samlet råd og viden om hunde og Nytår, som man kan læse og tage det fra man kan bruge, jeg vil især fremhæve den dygtige etolog Karolina Westlund (illis.se) som har samlet sin viden om hunde & Nytårsfyrværkeri her, det er såmænd evidensbaseret:

Først hendes blog med det hele samlet til en gratis e-bog: http://illis.se/en/nine-ways-to-reduce-firework-and-thunder-phobia-in-dogs/

Karolina har også et link til Nytårsfyrværkeri på Youtube, som man kan bruge til at træne med på lav volumen: http://www.youtube.com/watch?v=H7FANXaanG4

Forskellige hundetrænere og dyrlæger, DKK m.fl. skriver også om emnet hund eog fyrværkeri på deres hjemmesider. 

Andre forfattere/hundefolk har derudover beskæftiget sig med angst og frygt og stress mere generelt hos hunde, f.eks Anders Hallgren, og det er vigtig viden som også gavner omkring Nytårstid, men det er for omfattende til denne artikel.

Til sidst ønskes I alle et godt og hundevenligt Nytår 😊

Der er mere viden om hunde at hente på familiens hjemmeside, og man er altid velkommen til at kontakte mig med spørgsmål om hunde: www.hundefamilien.dk eller nemmest direkte via Facebook/Messenger Per Arnt Rasmussen eller Hundefamilien.dk  

Opdatering 21/12 2019: 

Efter artiklen blev skrevet er jeg blevet opmærksom på at et par hundevenner bruger farvede Philips Hue lyspærer og app'en "Hue Fireworks" eller "Hue Christmas", og dermed får skabt et setup med både lyde og lysglimt. Det ser umiddelbart ud til at være en rigtig god måde at træne Nytår på, såfremt man går gradvis frem. 

Opdatering 28/12 2019  

Jeg er blevet gjort opmærksom på flg mht. Bachs : Det er en god ide at supplere med en behandlingsflaske der også indeholder Aspen og Mimulus (2 midler målrettet angst). Disse 2 er ikke med i den færdigblandede Bachs Resque Remedy, og de gør rigtig god gavn i forhold til nytårsangst. 

Opdatering 10/12 2020:
Karolina Westlund har opdateret sin blog om emnet, hvor hun samler kendt viden om hvad man kan gøre - følg blot linket her! Hun oplyser om utallige handlinsgmuligheder og naturligvis uden garantier for effekten.Hvis I bruger noget af det der nævnes man kan gøre, så brug først og fremmest omtanke og omsorg for hundens følelser mht.hvad I gør http://illis.se/en/eliminating-firework-and-thunder-phobia-in-dogs/ 

Det kan ses på Youtube ved at klikke her(åbner i nyt vindue) Et startsæt kan f.eks købes her 

Birthe Cirsovius Hahn har ligeledes gjort mig opmærksom på de angstreducerende punkter der er inden for zoneterapi til hunde, og Vivian Birlie har selv skrevet til Dansk Kennel Klub om dette, som hun oplyser kan være hjælpsomt ved lette tilfælde af angst: https://hunden.dk/nyheder/vivian-birlie-zoneterapi-mod-nytarsangst/65436 

Ved slemme tilfælde af angst/chok/traume oplevelser som f.eks kan opstå i forbindelse med Nytårsfyrværkeri, flugt fra menneskene, overfald mv. skal jeg - næppe overraskende - anbefale at man kontakter en healer, gerne en med opdateret viden om hunde.

Seneste kommentarer

02.06 | 06:50

Jeg har kun godt at sige om Pers fjernhealing, både af mig og min kat. Per har healet på smerter, allergi og sorg. Samtidig har Per hjulpet mig med at kommunikere med min afdøde kat. Stor ros :)

06.07 | 10:40

Altid godt og brugbart at læse dine om jeres Hundefamilie. God sommer 🌞

27.06 | 07:24

Hej, jeg har selv fire hunde, og nu to i pleje i underetagen. Alle rescuehunde. Jeg arbejder selv med healing... Og akupunktur.
Den ene vovse i pleje er meget bange for mennesker, Pellelmer.

17.05 | 17:43

godt indlæg både hundesprog og menneskelig kropssprog er ret så spændende

Del siden