Velkommen til en hundevenlig ferie

Klara er blevet træt og hviler sit hoved (og checker tilfældigvis for potentielt spiselige emner på bordet).
Klara er blevet træt og hviler sit hoved (og checker tilfældigvis for potentielt spiselige emner på bordet).
Sættes en lille sektion fra et komposthegn op i døren når man er inde, giver det en ekstra zone mellem hunde og de forbipasserende
Sættes en lille sektion fra et komposthegn op i døren når man er inde, giver det en ekstra zone mellem hunde og de forbipasserende
Det er en god ide med en afskærming på hegnet, afskærmningen (til altaner) er fundet i et lavprissupermarked
Det er en god ide med en afskærming på hegnet, afskærmningen (til altaner) er fundet i et lavprissupermarked
Gode liggepladser er vigtige!
Gode liggepladser er vigtige!
En snusemåtte - god aktivering på et lille område
En snusemåtte - god aktivering på et lille område
Vandskål i lille opvaskebalje = undgår spild
Vandskål i lille opvaskebalje = undgår spild

Den oprindelige artikel fra Pudelnyt nr.2 2019, opdateret her juli 2021.

Hvordan holder man en ferie hvor hunden kan være med?

Jo, hunde og ferie på en campingplads kan gøres til en god kombination for mange hundes vedkommende.

Set med hundens øjne er familien/flokken samlet, og man bygger et genkendeligt hjem op, hvorfra ens verden går ud, en tryg ramme som ser ens ud også selvom man skifter omgivelserne ud og måske bor på flere campingpladser. Dertil er der ofte dejlig natur og hundevenlige udflugtsmuligheder i nærheden.
Til gengæld er det svært at få den hvile som hundene er vant til i hverdagen, der er et sandt bombardement af indtryk hele tiden på camping.
Vi har siden 2002 benytte os af at campere med vores hunde, i de senere år med campingvogn.

Nogen campingpladser er åbenlyst hundevenlige i deres annoncering og indretning, så de steder får man ligefrem lyst til at tage hen🙂
Campister har meget forskellige behov, vores eget fokus er lidt fred og ro og hygge med hundene, det finder vi på naturrige campingpladser.
Ligger campingpladsen ved vandet er det rart at der er et stykke med sandstrand i nærheden, især i den varme tid. Der eksisterer en del "Blåt flag-strande", der må man "ikke tage ophold" med sin hund, men alligevel godt passere uden at gå i vandet, og hunde må bade ca.200 m fra "blåt flag-området".
Afhængig af hundens størrelse, antal og trækkraft er 4-5 m liner et godt valg til ture ved stranden og i andet spændende terræn.
Inden vi vælger campingplads, spørger vi campingpladsens ejere om det er ok at vi kommer med 3 store hunde, og om de har en plads uden alt for megen trafik omkring, hvor vi også må sætte et hegn op? - "ja, det finder vi ud af", siger de fleste.
Der kan i bestemte områder af landet være hugorme, som glade hundesnuder skal undgå at komme for nær.
Vi bosætter os lidt afsides/op ad hæk og undgår at bosætte os i et område med alt for megen aktivitet omkring.
Hvis muligt undgår vi også at have fremmede hunde som nærmeste naboer, for at de ikke skal supplere hinanden for meget i deres alarmsignaler og dermed inddrage hele campingpladsen.
Vi har et par læsejl, som kan sættes op, f.eks hvis der er et hjørne med megen trafik.

Rundt om campingvognen og forteltet placerer vi 3 hvalpegårde, og derved får hundene et begrænset og beskyttet område at forholde sig til, i stedet for at skulle forholde sig til alt omkring sig.
Bedste løsning:3 hvalpegårde, 107 cm høj, ca.2400 kr.
Billigste løsning: 1 rulle grønt havehegn, 1 m høj, ca.450 kr
Tilbehør. 10-20 tentorpæle, evt. komposthegn.

Det hele afstives/samles med tentorpæle og plasticstrips, og med en elastik med kroge eller andet til at åbne/lukke indgangen. Sørg for at arrangementet er så højt at hunden ikke får lyst til at hoppe over hegnet.Alle hække og hegn kan der i princippet bides igennem, hvis 2 hunde kommer i en optrappet konflikt, så lad ikke jeres hunde alene udenfor, når der kommer andre med hunde.

De 3 hvalpegårde, som vi nu har brugt i 11 år, er selvfølgelig en større udskrivning ved anskaffelsen.Det har taget os mange år og test af forskellige løsninger at nå dertil.

Opdatering 2021: Vi bruger nu i højere grad end tidligere de billige komposthegn som dækkes til og 2 læsejl, frem for alle de tunge hvalpegårde/havehegn. Derved spares vægt i bilen, og da hundene aldrig er alene ude foran forteltet, og ikke har noget ønske om at hoppe over, kan vi bruge afledning til at undgå kritiske situationer.

Om at vise hensyn på campingpladsen:
Alle hunde har private ejerskabszoner, hvor de synes det er deres opgave - sammen med os - at beskytte flokken, især er det området man bor på og området over til naboen som er de mest kritiske områder, set med hundens øjne.
Vores egne hunde skal som udgangspunkt ikke alene møde fremmede hunde ved hegnet til campingvognen (som jo er en kritisk zone - hjemmebane), det kan skabe for meget uro - men er der god kemi mellem dem, er det fint at møde andre hunde på en gåtur i området. Den campingplads vi i skrivende stund er på, har således sin egen hundeskov, stort set uden hunde i , som er velegnet til hundeleg.
Hvad menneskene synes er en ufarlig situation på campingpladsen, kan sagtens opleves som utryg af hunden, forestiller man sig f.eks mennesker med et lidt stift kropssprog og stirrende blik og måske lidt vaklende skridt - de udsender bestemt farlige signaler på hundesprog🙂
Selve afstanden til "det farlige", samt menneskenes adfærd (følelser/humør/metoder) og om der er mulighed for at undgå en konfrontation med det farlige, er afgørende for hvordan hundene oplever situationen, og hvad de fokuserer på.

Sættes en lille sektion fra et komposthegn op i døren, når man er inde, giver det en ekstra zone mellem forbipasserende og hunde.
Vores hunde - især en enkelt af dem - kan finde på at gø ganske kortvarigt (2-4 sekunder) når der kommer nogen alt for tæt på "hjemmet", f.eks når et menneske med hund går for tæt på vores campingvogn.
Med alarmeringen varetager hun en vigtig opgave for flokken, set med hundeperspektiv. Alarmeringen varer til situationen ændres (typisk: afstanden øges = situationen bliver ufarlig), eller hundeflokken ændrer fokus fra "Action-kanalen" til "Kanal Godbid". Husk hunde kan ikke være på flere "kanaler" samtidig 🙂
Hvis menneskene er hurtigere i opfattelsen end "spejderen" til at opdage trafikken der nærmer sig, kan man ved at bruge afledning straks tænde for "Kanal Godbid", uden skift til "Action-kanalen".
Med andre ord så kan lidt godbidskastning eller træning af lidt kendte sjove øvelser, få hundene til at lade være med at bekymre sig.
- og med forkert timing lærer vi hundene, at hvis der gøes, kommer der godbidder…..
Vores egne hunde lader sig gerne aflede hvis det kan betale sig, og reagerer i øvrigt lynhurtigt på sætninger hvori ordet "godbidder" indgår??
Husk tæver har ret til at skælde fremmede hanhunde ud, hvis de synes det er særlig påkrævet, situationen behøver bare ikke vare så længe🙂
Hvad sker der i sådan en alarmeringssituation, hvis man i stedet for at respektere hundens kommunikation, skælder hunden ud?
Vi ved jo at hunden aflæser menneskets følelser, kropssprog og verbale udfoldelser, og tilpasser sin adfærd derefter.
Når mennesket så også "gøer", får hunden en oplevelse af at "det her gør vi sammen, vi gøer og driver fjenden på flugt" - det farlige forsvinder i hvert fald hver gang.
Og det er så en fælles aktivitet man kan gentage, da det åbenbart virker. Rører vi ved hunden, mens der gøes, forstærker det adfærden yderligere (hunden oplever det som "kavalleriet kommer mig til undsætning").
Der er helt sikkert andre fællesskabsdannende (hundevenlige) aktiviteter, som det er bedre at bruge energien på.
Er mennesket i alarmeringssituationen meget uvenlig over for hunden, oplever hunden sig som "ikke forstået", måske endda "ikke holdt af" i sit forsøg på at gøre sit bedste for at skaffe tryghed for flokken.

Livskvalitet
Camping skal være livskvalitet, både for mennesker og hunde. Hvis ens hund er understimuleret eller overstimuleret, ja så er det klart, at så falder interessen også nemt på alt hvad der bevæger sig, og der gøes nemt - så der må menneskene ud fra viden om hundens behov, hjælpe hunden til at trives.
At være campinghund og følge flokkens rytme døgnet rundt, er mentalt og følelsesmæssigt krævende, der er ikke mulighed for den nødvendige hvile, sammenlignet med at være alene hjemme 8-9 timer i hverdagen. Når en længere campingferie er ovre, er det derfor en meget træt hund man har med sig hjem, en hund som trænger til at hvile ud i mange dage, minimum en weekend 🙂
Tips til når du skal rundt på campingpladsen
Gå som udgangspunkt i en stor venlig bue når i møder fremmede hunde, det er ikke alle hunde som har lyst til at møde fremmede hunde.
Undlad at bruge flexliner på pladsen, der kan opstå farlige situationer med flexliner.
Husk at i snor er der ingen mulighed for at slippe væk fra kritiske situationer. En hund sat af i en krog ved toiletterne har heller ingen mulighed for flugt, så hold afstand.
Skal man forbi et sted hvor der bor hunde, er det en god ide at tage hensyn til alles hunde. Det kan man gøre ved at gå en anden vej, eller at gå over i den modsatte side af vejen (eller bag om noget) for at komme så langt væk fysisk som muligt.
Kan man på gåturen ikke undgå noget der er "farligt" (set med hundens øjne) ved at øge afstanden, stiller man sig imellem hunden og det "farlige" og beskytter derved sin hund.

Godt at medbringe er:
Et stofbur (åbent) kan give hunden mulighed for fred & ro.
En parasol kan give skygge.

En snusemåtte - god aktivering på et lille område.
Flere vandskåle, så der er adgang til frisk vand

En 3-4-5 m line til spændende ture, kan afkortes og bruges som alm.line når man går på pladsen.
Back-on-track underlag, eller lignende, hvis man har en hund med gigt
Nummeret på nærmeste dyrlæge gemt i mobiltelefonen.
For os alle er campingliv en øvelse i empati og tolerance, når så mange bringer sig sammen på samme område.
På Facebook er der en gruppe som hedder "Campingliv med hund" hvor der indimellem kan søges gode råd/deles viden.
Til sidst: Pas godt på jeres hunde, de vil jer det bedste.
Er der noget man vil vide mere om, eller have uddybet, er man altid velkommen til at kontakte mig med spørgsmål om hunde.
Venlig hilsen
Per Arnt Rasmussen
www.hundefamilien.dk

Seneste kommentarer

02.06 | 06:50

Jeg har kun godt at sige om Pers fjernhealing, både af mig og min kat. Per har healet på smerter, allergi og sorg. Samtidig har Per hjulpet mig med at kommunikere med min afdøde kat. Stor ros :)

06.07 | 10:40

Altid godt og brugbart at læse dine om jeres Hundefamilie. God sommer 🌞

27.06 | 07:24

Hej, jeg har selv fire hunde, og nu to i pleje i underetagen. Alle rescuehunde. Jeg arbejder selv med healing... Og akupunktur.
Den ene vovse i pleje er meget bange for mennesker, Pellelmer.

17.05 | 17:43

godt indlæg både hundesprog og menneskelig kropssprog er ret så spændende

Del siden